In het eerste half jaar zijn 13 procent meer personenauto's gestolen dan in dezelfde periode in 2021. Welke auto's zijn het aantrekkelijkst voor dieven? En wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

In totaal werden in het eerste half jaar 2900 personenauto's gestolen, meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers. De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28 procent voor rekening van voertuigen van drie, vier en vijf jaar oud. Jongere auto's blijken minder in trek, waarschijnlijk doordat die steeds vaker online zijn. Hierdoor is na diefstal gemakkelijker te achterhalen waar ze zijn.

"De laatste maanden van 2021 zagen we een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet", zegt manager Rudi Welling van het LIV. "Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben. Daardoor zijn deze auto's extra kwetsbaar voor diefstal of inbraak."

Het keyless entry systeem (automatisch ontgrendelen van de deuren dankzij een radiografische sleutel) blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV-goedgekeurd alarmsysteem monteren en de eventueel aanwezige keyless entry uit (laten) schakelen is de beste remedie, stelt het LIV.

Slachtoffers van autodiefstal hebben zich er van tevoren vaak niet in verdiept in hoeverre hun verzekering de schade vergoedt. "Daarom is het altijd verstandig om even te controleren in hoeverre je voor diefstal verzekerd bent", zegt Suzan Samson, expert autoverzekeringen van Independer. Op de website van Independer staat meer informatie over hoe autoverzekeraars met diefstal omgaan.

Met deze tips van AutoWeek maak je het autodieven lastiger:

Bewaar je sleutels in een koekblik

Internet staat vol met video's van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een radiografisch signaal van een autosleutel. Dit signaal kunnen ze vervolgens klonen of versterken. Met een ander apparaat geven ze het signaal door aan de auto waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden. De Britse firma Thatcham Research heeft een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto's zijn voor deze aanpak. De meerderheid van de geteste auto's wordt beoordeeld als 'slecht'.

Een goede manier om te voorkomen dat het signaal opgevangen en gekloond kan worden, is door je sleutel(s) op te bergen in een metalen kistje. Op die manier blijft het signaal bij de sleutel en is het buiten de woning niet op te vangen. Er zijn zelfs speciale kistjes voor op de markt, maar een koekblik kan in principe al voldoende zijn.

Richt je beveiligingscamera's ook op je auto

Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak mag. Een camera richten op de openbare weg of het huis of de tuin van je buren mag niet. Maar mocht je een beveiligingscamera hebben, dan kun je natuurlijk wel een beetje creatief zijn bij het ophangen. Zo tipt Wouter Verkerk, de directeur van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV): "Als je camera's bij je huis hebt, richt die dan (ook) op je auto." Plaats ook een bord waarop je vermeldt dat er beveiligingscamera's bij je huis hangen. Uiteraard kun je dat ook doen als er geen camera hangt of als je een dummy-camera hebt hangen. In dat geval zal een dief je huis ook al snel overslaan.

Bouw een alarmsysteem in

Veel moderne auto's hebben van zichzelf al een alarmsysteem. In oudere auto's kun je een alarmsysteem in laten bouwen. Zorg dan wel dat je een auto-alarm hebt met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging garandeert de kwaliteit van de ingebouwde beveiliging.

Gebruik slotbouten

Diefstal van wielen is vrij eenvoudig te voorkomen, of in ieder geval moeilijker te maken, door ze vast te zetten met slotbouten. Deze bouten draai je net als normale wielbouten vast in het wiel, maar er is één verschil: er is een speciale sleutel nodig om ze weer los te draaien. Slotbouten zijn niet heel duur. Voor pakweg 25 euro koop je al een setje van vier. Eenmaal aangeschaft? Bewaar het sleutelstuk liefst niet in je auto, tenzij je graag zelf bij een lekke band in actie komt. Want dan heb je die sleutel uiteraard nodig om het wiel te verwisselen.

Parkeer je auto op een drukke en verlichte plek

Verkerk adviseert om je auto binnen te zetten. Maar wat als je nou geen garage hebt? "Dan zou ik de auto op een goed verlichte plek zetten." Autodiefstal of het strippen van een auto vindt voornamelijk plaats als het donker is. Ook de locatie kan verschil maken. Een eenzame auto in een stil zijstraatje wordt eerder gestolen dan een auto dit op een drukke plek staat.