LEEUWARDEN - De deelname aan de autovrije zondag valt tegen. Dit zei A. Groothoff, voorzitter van het Projectbureau Autovrije Dag zondagmiddag bij de officiële opening van de autovrije zondag in Leeuwarden.
Projectbureau Autovrije Dag

In totaal doen 54 gemeenten, vier provincies en één waterschap mee. Vorig jaar lag het aantal deelnemende gemeenten ongeveer op hetzelfde niveau. Toen ging het echter om een zaterdag en wilden veel gemeenten niet meedoen uit angst voor de dalende omzet voor winkeliers.

Groothoff zou graag zien dat de overheid een prominentere rol gaat spelen in de organisatie van de autovrije dag. "In België krijgen de gemeenten een brief van de minister. Dat heeft toch een andere status dan de brief die wij vanuit het projectbureau sturen", aldus Groothoff. Staatssecretaris
Van Geel
VROM

Bezinning

Van Geel ziet de autovrije dag als een moment van bezinning over het autogebruik. "De auto blijft het belangrijkste vervoermiddel. Daarover bestaat geen enkele twijfel. Maar het is wel goed om eens stil te staan bij het gebruik en na te denken over alternatieven."

Fietsfeest

Bij het derde Tilburgse Fietsfeest ter gelegenheid van de autovrije zondag in de stad bleef het zondagmiddag als gevolg van het wisselvallige weer erg rustig. Tijdens het fietsfeest toonden fietsstuntteams hun kunsten, konden ligfietsen worden uitgeprobeerd en presenteerden fietshandelaren de laatste modellen. Ook werd regenkleding gedemonstreerd. Uitgerekend toen de modellen de catwalk betraden, barstte een stortbui los. Vorige edities van het Fietsfeest trokken volgens de organisatie rond de 10.000 mensen.

Ongeveer 125 wandelaars in Nijmegen hebben de autoloze dag aangegrepen voor een historische wandeling door de Waalstad. Zij konden in alle rust de binnenstad en de historische panden bekijken. In verschillende wijken waren ook straten afgesloten, waar allerlei activiteiten werden georganiseerd. Nijmegen neemt elk jaar deel aan de autovrije zondag.