Ford heeft in het derde kwartaal de omzet en winst aanzienlijk zien stijgen. Dat komt volgens de Amerikaanse autoproducent doordat het bedrijf veel meer chips geleverd kreeg en dus ook meer auto's kon produceren.

Eerder in het jaar moest Ford nog veel fabrieken stilleggen vanwege de chiptekorten. Die zijn echter nog niet helemaal voorbij en kunnen nog wel tot 2023 aanhouden, maar Ford denkt dat de situatie vanaf begin volgend jaar verder verbetert.

De omzet van Ford kwam in de maanden juli tot en met september uit op 35,7 miljard dollar, een kleine 31 miljard euro. In het tweede kwartaal waren de verkopen nog goed voor 26,8 miljard dollar aan inkomsten. De nettowinst daalde op jaarbasis tot 1,8 miljard dollar. Dat kwam door hogere prijzen voor onder meer metaal en energie, maar ook arbeid.

Ford denkt dit jaar een hogere brutowinst te kunnen boeken dan het eerder dacht. De autoproducent voorziet nu dat die brutowinst tussen de 10,5 en 11,5 miljard dollar uitkomt.

De Verenigde Staten en Canada blijven met afstand de grootste markten voor Ford. In de thuismarkt denkt het bedrijf hard te kunnen groeien als de productie dat ook toelaat. In Europa werkt Ford nog altijd aan het verhogen van de winstmarge en daarbij boekt de onderneming al resultaat.