De steenmarter is de afgelopen jaren tot ver in Nederland doorgedrongen. Nadat hij eerder al het oosten van het land had verkend, worden de roofdieren tegenwoordig zelfs in de kustprovincies gesignaleerd. Ze kruipen graag in de motorruimte van auto's en kunnen daar flinke schade aanrichten.

Kraaloogjes, een donzige vacht: de steenmarter ziet er schattig uit. Maar zijn tanden zijn vlijmscherp. De steenmarter leeft graag in de nabijheid van mensen: op de vloeren van woningen, in kelders en in schuurtjes. Hij gebruikt onze leefomgeving om te jagen, waarbij hij muizen, kikkers en vogeleieren opvreet. En hij houdt er niet van als zijn concurrenten hem daarbij storen; hij stort zich op alles wat oogt of ruikt als een rivaal.

Het is die geur die voor problemen onder de motorkap van je auto kan zorgen. Als een marter door zijn territorium struint, laat hij dat aan andere marters weten door zijn geur te verspreiden. Bijvoorbeeld in de motorruimte, want hij houdt van een omgeving waarin hij zich goed kan verstoppen en waarin hij de gevangen buit rustig kan oppeuzelen.

Als je auto stilstaat, ruikt een marter de geur van een concurrent die daar blijkbaar eerder is geweest. Het roofdier gaat dan woedend de motorruimte in, waar hij alles kapotbijt wat hem irriteert. Op die manier beschadigt hij soms lucht- en waterslangen, stroomkabels en het isolatiemateriaal dat onder de motorkap zit. De messcherpe tanden rukken ook rubbers en kunststoffen probleemloos uit elkaar. Op deze manier werden in sommige regio's in Nederland de afgelopen jaren wel vijftig auto's in een week beschadigd.

Schade kan oplopen tot duizenden euro's

De schade die op die manier ontstaat, kan oplopen tot duizenden euro's. Vaak ontstaat er ook gevolgschade door defecte sensoren, of door koelvloeistof- en olieverlies. Een overkoepelende verzekeringsorganisatie in Duitsland heeft al eens berekend dat marters bij onze oosterburen jaarlijks voor wel 89 miljoen euro aan onderdelen kapotbijten.

Een eerste indicatie dat er een marter op bezoek is geweest, zijn krabsporen in het isolatiemateriaal dat aan de binnenkant van de motorkap is bevestigd. Dat oogt niet fraai, maar het kan verder nog niet veel kwaad. Het is in zo'n geval een handige eerste stap om de motorruimte schoon te maken en zo de geursporen te verwijderen.

Huis-tuin-en-keukenmiddelen als hondenharen, toiletblokjes of gedragen sokken helpen niet. Een marter raakt niet in paniek door deze geuren, die hij met mensen associeert. Ook het afsluiten van openingen heeft meestal weinig zin, want de marter worstelt zich als een slangenmens door de kleinste gaatjes heen.

Stroom is een effectieve oplossing voor het probleem

Stroom is een veel effectievere methode om het dier op afstand te houden. Zo zijn er speciale marterafschrikapparaten te koop. In principe werkt die methode net zo als schrikdraad bij koeien. Maar je hoeft geen draden door de motorruimte te spannen.

De afschriktaak wordt uitgevoerd door metalen plaatjes die over de motorruimte worden verdeeld en met een kabel worden verbonden. De stroomvoorziening voor deze marterafweer komt van de startaccu of van eigen batterijen.

Ook doe-het-zelvers met weinig ervaring kunnen de inbouw doen. Die is relatief eenvoudig, doordat de set niet hoeft te worden aangesloten op de boordelektronica. Als je het klusje laat uitvoeren door een garagebedrijf, moet je erop rekenen dat de monteurs er één tot twee uur mee bezig zijn. Dat kan bij de hedendaagse werkplaatstarieven best prijzig uitpakken.

Kortom, stroom lijkt de effectiefste oplossing voor het marterprobleem. Je hoeft je daarbij niet echt schuldig te voelen, want marters houden geen verwondingen aan de stroomstoot over. Die voelt weliswaar niet prettig aan voor de dieren, maar is verder echt onschadelijk. In dit artikel van AutoWeek wordt met duidelijke foto's stap voor stap uitgelegd hoe je met een dergelijk systeem kunt voorkomen dat een steenmarter jouw auto sloopt.