Alle behaalde theorie- en praktijkexamens voor het rijbewijs die in mei of later dit jaar verlopen, worden automatisch met zeven maanden verlengd. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil zo voorkomen dat "een groot aantal mensen" die bijvoorbeeld al een theoriecertificaat op zak hebben, straks opnieuw een theorie-examen moeten afleggen omdat zij momenteel het eveneens benodigde praktijkexamen niet kunnen inplannen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft een enorme achterstand opgelopen als gevolgd door de lockdown. Daardoor kon een enorm aantal examens geen doorgang vinden, circa 600.000 uitgestelde theorie- en praktijkexamens moeten vanaf maart ingehaald worden.

De nieuwe coulanceregeling moet mensen meer duidelijkheid en perspectief bieden, aldus Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling geldt ook voor beroepsrijders die de examens hebben gedaan voor de zogenoemde verplichte code 95, een basiskwalificatie die alle beroepschauffeurs moeten halen. Ook behaalde (deel)examens voor de opleiding binnenvaart blijven zeven maanden langer geldig.

Normaal gesproken moet een rijbewijs - afhankelijk van de categorie - na vijf of tien jaar verlengd worden. Vanwege de coronapandemie werden deze regels ook al meermaals opgerekt, omdat het CBR veel minder examens kon afnemen.