Met beslagen autoramen heb je nauwelijks zicht op de weg en je kan er een bekeuring voor krijgen. Bij vorst kunnen de ruiten aan de binnenkant erdoor bevriezen. Hoogst irritant, maar het goede nieuws is dat je je tegen condens in de auto kunt wapenen.

Waardoor ontstaat dit probleem eigenlijk?

In de koude en natte seizoenen van het jaar beslaan autoruiten eerder doordat koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Vooral 's nachts condenseert vocht, die via kleding en schoenen de auto binnenkomt, op de koude glasruiten.

Voorkomen is beter: houd de auto droog

Om de auto droog te houden moet natte kleding worden uitgedaan voordat je instapt. Leg natte jassen in de kofferbak zodat het vocht niet door de bekleding van de stoelen wordt opgenomen. Haal desnoods natte vloermatten uit de auto om deze te drogen. Als je een droge en veilige parkeerplaats of garage hebt, kun je het raam open laten, zodat de auto kan ventileren.

Maak slim gebruik van de klimaatregeling

Door het ventilatiesysteem eventueel mét airco of verwarming (krachtig) aan te zetten, krijg je de beslagen ramen snel en doeltreffend schoon. Hoewel veel mensen de airco alleen gebruiken voor koeling in de zomer, is het verstandig die juist ook 's winters regelmatig te gebruiken. Regelmatig gebruik houdt de afdichtingen gesmeerd, voorkomt ophoping van bacteriën en nare geurtjes en verhoogt de levensduur. Overigens verwijdert airconditioning vocht uit de lucht veel effectiever dan de verwarming.

Laat vocht eruit

Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan en dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat, want dan wordt het voertuig niet ontlucht.

Droge doek of spons

Gaat het allemaal niet snel genoeg, dan kan natuurlijk ook altijd nog het simpelweg afvegen met een droge doek of spons helpen.

Ga regelmatig op weg

Maak regelmatig een ritje met de auto en laat hem niet te lang ongebruikt stilstaan. Door langdurig gebruik van de verwarming en/of airconditioning gaat het vocht er meestal vanzelf uit.

Houd de afvoerkanalen schoon

Wanneer de afvoerkanalen voor regenwater worden geblokkeerd door vuil of bladeren, hoopt het water zich op. Niet zelden sijpelt het na verloop van tijd door in het interieur. Vaak volstaat het om dit vuil te verwijderen. De afvoerkanalen bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, rond het schuif- of klapdak en soms ook aan de achterkant van de auto. Controleer uiteindelijk met een beetje water of het water wegstroomt.

Ook talkpoeder kan helpen

Als pakkingen en rubbers poreus worden, kan ook hier vocht binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld talkpoeder of vaseline geschikt.

Vervang tijdig het interieurfilter

Ook een verstopt interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil leiden ertoe dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bovendien krijgen schimmels en bacteriën een kans, waardoor een vervuild (en verstopt) pollenfilter zelfs een gezondheidsrisico vormt. Een nieuw filter kost ongeveer 15 euro. Hoogwaardige actieve koolfilters filteren niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden (NOx) uit de lucht.

Gebruik speciale ontvochtiger

Voor het drogen van vochtige binnenlucht zijn speciale vocht-absorberende producten te koop. Deze speciale kussens ('ontvochtiger') kosten ongeveer 10 euro en plaats je simpelweg in het interieur. Ze verwijderen vocht uit de lucht en kunnen, eenmaal vol, thuis op de verwarming worden gedroogd en opnieuw worden gebruikt. Als alternatief kan ook kattenbakvulling in een oude sok worden gestopt, maar deze oplossing is helaas niet voor hergebruik geschikt.

En als dit allemaal niet (meer) werkt?

Is de auto al wat ouder en zijn de afdichtingen van deuren, ramen of zonnedak poreus of gescheurd, dan zit er niets anders op dan die door een garagebedrijf te laten vervangen.