AMSTERDAM - Nadat General Motors de aandelen van Subaru heeft verkocht is de Saab 9-6X afgeschoten. Die was immers een zustermodel van de Subaru B9 Tribeca. Nu is Saab aan het werk aan een 9-4X.

General Motors-dochter Saab komt met een crossover, een kruising tussen een SUV en een stationwagen die op het platform staat van de Opel Vectra. Dat heeft een woordvoerder van Saab in de Britse media bevestigd. De 9-4X zal een zustermodel zijn van de Cadillac BRX, een voor Cadillac begrippen kleine crossover die over enige tijd verschijnt. Ook die auto heeft de bodem die al wordt gebruikt voor de Saab 9-3, Opel Vectra en Cadillac BLS.

Vervangen

Saab denkt met de 9-4X betere kansen te hebben in Europa dan met de 9-6X, omdat die laatste veel te groot zou zijn voor ons continent. Met een Saab-variant van de Opel Anatara, die binnenkort de Opel Frontera vervangt, maakt Saab geen haast. De 9-7X slaat in de VS goed aan en wordt voorlopig niet vervangen.

Terugkomst

Omdat General Motors Subaru heeft afgestoten, zit ook een model op basis van de volgende generatie Impreza er niet in. Ondanks dat de huidige 9-2X – een Saab-variant van de huidige Impreza - in de VS niet zo aanslaat als Saab graag zou willen, sluit het een terugkomst in dit segment niet uit. De verwachting is dat als de 9-2X uit productie gaat, er een Saab komt op het platform van de Opel Astra.

Tot slot belooft de Saab-woordvoerder een verrassing op de Autosalon van Genève, komende lente. Wellicht wordt dan al een tipje van de sluier van de 9-4X opgelicht of staat er een roadster op basis van de Pontiac Solstice.