EVBox, de van origine Nederlandse leverancier van laadinfrastructuur- en software, presenteert woensdag zijn eerste zogeheten Mobility Monitor, een marktonderzoek naar de populariteit van elektrische auto's in zes Europese landen. Een groot deel van de 3.600 respondenten ervaart elektrisch rijden als kostbaar en plaatst vraagtekens bij de beschikbaarheid van laadpunten.

De uitkomst is opvallend, omdat volledig elektrische auto's door subsidies in veel landen inmiddels fors goedkoper zijn geworden. Daarnaast ervaart 89 procent van de bestuurders van een elektrische auto geen problemen met het laden.

Voor ruim de helft van de Nederlanders die een elektrische auto overwegen, zijn milieuoverwegingen de belangrijkste reden. Daarbij vindt 45 procent van de Nederlandse respondenten de elektrische auto een goed middel in de strijd tegen klimaatverandering.

Het onderzoek is in juli door Ipsos uitgevoerd onder 3.600 deelnemers, van wie 600 elektrisch reden. Van de automobilisten met een elektrische auto zegt 82 procent dat ook de volgende auto elektrisch moet zijn.