AMSTERDAM - Het Australische merk Holden laat op de Australia International Motor Show in Sydney de Efijy Concept zien. Dit spectaculaire studiemodel geeft een vette knipoog naar de Holden FJ die in 1953 op diezelfde beurs is gepresenteerd.


De auto is voorzien van een unieke coupé-koets

De Holden Efijy staat op een 70 centimeter verlengd chassis van de Corvette C6. De carrosserie is een zogeheten 'pillarless costom coupe'. De auto heeft geen B-stijl en is voorzien van een unieke coupé-koets. De Efijy is voorzien van een supercharged 6,0-liter V8 motor die 652 pk levert een maximaal koppel van 775 Nm. De auto is 5,20 meter lang en tijdens de bouw is er alles aan gedaan om onder de in 'Soprano Purple´gespoten retro-carrosserie zoveel mogelijk technische lekkernijen in te bouwen. Daartoe behoren instelbare schokdempers, een touch-screen LCD-scherm en koplampen voorzien van LED-techniek.

Eerbetoon

De ontwerpers van de Efijy zijn in het dagelijks leven bezig met de opvolger van de huis-tuin-en-keuken Holden Commodore. De concept car is gebaseerd op schetsen die Richard Ferlazzo, hoofd van de ontwerpafdeling, in 1989 maakte. "De Efijy is een eerbetoon aan de ontwerpers die in de jaren ´40 en ´50 alle remmen losgooiden," zegt hij.

Productie


De Efijy gaat niet in productie; het blijft bij dit ene exemplaar

De concept car staat op 22 inch wielen en heeft remschijven met een diameter van 381 millimeter. Na de Australia International Motor Show wordt de auto tentoongesteld op verschillende hot rod-shows en –bijeenkomsten in dat land. Wellicht ten overvloede: de Efijy gaat niet in productie; het blijft bij dit ene exemplaar.