De grote brancheorganisaties voor de Europese en Britse auto-industrie hebben de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk maandag opgeroepen tot een akkoord te komen. De sector loopt de komende vijf jaar mogelijk 110 miljard euro mis als een handelsakkoord uitblijft, zo waarschuwen de belangenverenigingen.

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord bereiken, worden mogelijk drie miljoen minder personenwagens en bedrijfsauto's geproduceerd. Dat komt volgens de brancheorganisaties neer op een tegenvaller van 52,8 miljard euro voor Britse fabrieken en een van 57,7 miljard euro voor Europese productiecentra.

De auto-industrie zou met het uitblijven van een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk bovendien dubbel getroffen worden, zo waarschuwt de overkoepelende Europese belangenvereniging ACEA. De productie wordt dit jaar vanwege de coronacrisis al hard geraakt: naar verwachting zullen in Europese en Britse fabrieken 3,6 miljoen minder voertuigen van de band lopen.

"Onze sectoren zijn met elkaar vervlochten en we roepen daarom alle betrokkenen op het belang van de auto-industrie voor de werkgelegenheid en economische groei te erkennen en tijdens de onderhandelingen alles uit de kast te halen", aldus de Britse brancheorganisatie SMMT.

De oproep is ondertekend door in totaal 23 brancheorganisaties, waaronder ACEA en SMMT. Namens Nederland heeft RAI Vereniging de boodschap onderschreven.