Mogelijk rijden in Nederland op dit moment zo'n half miljoen personenauto's op winterbanden rond, meldt BOVAG woensdag. Bij proeven op verschillende locaties werd afgelopen weekend geconstateerd dat 5,3 procent van de auto's nog op winterbanden stond.

Op het hele wagenpark van Nederland komt een percentage van 5,3 procent neer op ongeveer een half miljoen personenauto's. De brancheorganisatie controleerde in totaal 1.658 voertuigen.

BOVAG telde opvallend veel kleine auto's op winterbanden, zonder precieze aantallen te noemen. Ook kwam het regelmatig voor dat aan de voorkant wel zomerbanden gemonteerd waren, maar aan de achterkant nog winterrubber.

De brancheorganisatie benadrukt dat het doorrijden op winterbanden onder zomerse omstandigheden "ronduit onverstandig" is en verschillende nadelen met zich meebrengt.

Op winterbanden is de remweg langer en ligt het brandstofverbruik hoger. Bovendien hebben ze minder grip, slijten ze sneller en rijden ze minder comfortabel, aangezien winterbanden meer afrolgeluid veroorzaken.

Hebben winterbanden met warm weer een langere remweg?
91
Hebben winterbanden met warm weer een langere remweg?

Kijk ook op AutoWeek.nl