Vestigingen van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in Duitsland, Italië en Zwitserland zijn doorzocht, zo meldt de openbaar aanklager van Frankfurt woensdag. FCA bevestigt de invallen en zegt mee te werken aan het internationale onderzoek.

Ook bij CNH Industrial, de fabrikant van Iveco-bedrijfswagens, zijn invallen gedaan. Het onderzoek, dat wordt gecoördineerd door het Europese agentschap Eurojust, is gericht op het handelen van negen individuen tussen 2014 en 2019.

Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de mogelijke toepassing van sjoemelsoftware op dieselmotoren van FCA. Deze motoren zijn gebruikt in voertuigen van Alfa Romeo, Fiat en Jeep. Daarnaast zijn ze te vinden in de bedrijfswagens van Iveco.

Volgens de Duitse aanklager zijn er in Duitsland zo'n 200.000 voertuigen verdacht. In Italië loop een parallel onderzoek onder leiding van de openbaar aanklager van Turijn. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de autoriteiten ingeschakeld, meldt Eurojust.

Dankzij de speciale software kan de boordcomputer van een voertuig een laboratoriumtest voor uitstoot herkennen en de motorafstelling daarop afstemmen. Op die manier kan de uitstoot kunstmatig laag gehouden worden.

Kijk ook op AutoWeek.nl