De coronacrisis zorgt voor minder investeringen in nieuwe vrachtwagens en trailers, waardoor het aantal registraties dit jaar naar verwachting met 33 procent zal afnemen. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een woensdag verschenen analyse van de markt.

Het aantal registraties van nieuwe vrachtwagens komt dit jaar vermoedelijk uit op 10.400 stuks, terwijl dat er in 2019 nog ruim 15.000 waren. Als een tweede coronagolf uitblijft, zal het aantal registraties in 2021 met ongeveer 5 procent toenemen tot 10.900 exemplaren, zo verwacht ING.

Dat herstel zal dan vooral gedreven worden door de supermarktdistributie en de leveringen aan bouwmarkten en tuincentra. Daarnaast zal ook de toename in online bestellingen voor extra vrachtwagenkilometers zorgen, zegt ING.

De markt voor trailers wordt dit jaar zwaarder geraakt, aangezien deze conjunctuurgevoeliger is. ING rekent op een daling van het aantal registraties van 37 procent tot zo'n 9.000 stuks. Voor 2021 wordt een voorlopige toename van 1 procent verwacht.