De overheid gaat 30 miljoen euro uittrekken voor het plaatsen van laadpalen, schrijft het ministerie van Infrastructuur woensdag. Het Rijk en de regio's lanceren woensdag een plan voor een "dekkend, landelijk netwerk van oplaadpunten".

Volgens het plan moeten er in 2021 dagelijks 213 nieuwe laadpalen worden geplaatst in Nederland. In 2025 zouden het er zelfs 550 per dag moeten zijn. "Om de voordelen van elektrisch rijden te kunnen benutten, moet je er wel van op aan kunnen dat je je auto overal in Nederland makkelijk kunt opladen", schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Het kabinet maakt 15 miljoen euro vrij voor het neerzetten van de laadpalen, de overige 15 miljoen komt voor rekening van provincies en gemeenten. Het bedrag is onder meer bedoeld om te helpen bij het kiezen van locaties en voor het gereedmaken van een landelijk laadnetwerk, waar ook elektrische bussen en taxi's gebruik van moeten gaan maken.

De initiatiefnemers van het plan willen daarnaast zogenoemde 'slimme laadpleinen' ontwikkelen op parkeerplaatsen, bij supermarkten of bij horeca, omdat het niet altijd mogelijk is om laadpalen in wijken of langs wegen te plaatsen.

Naar schatting rijden er volgens het ministerie in 2030 zo'n 1,9 miljoen elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Er zouden dan zo'n 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn.