Bij Nissan staan mogelijk twintigduizend banen op de tocht door herstructureringsplannen, zo vertellen bronnen vrijdag aan Japanse media. Het merk schrapt naar verluidt tot wel 15 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

Nissan kampt al enige tijd met onrust en teruglopende verkopen vanwege de arrestatie van voorzitter Carlos Ghosn in 2017. Daar kwam eerder dit jaar de uitbraak van het coronavirus bovenop. Dit noopt het Japanse merk waarschijnlijk tot extra ontslagen. In juli vorig jaar werd namelijk al het schrappen van 12.500 banen aangekondigd.

De extra ontslagronde treft vermoedelijk vooral Europa, schrijft Kyodo News. Zo zal Nissan naar verwachting volgende week aankondigen dat het de fabriek in Barcelona, waar zo'n drieduizend mensen werken, zal sluiten. Ook een fabriek in Indonesië zou op de nominatie voor sluiting staan.

Het Japanse merk wil zich voortaan vooral richten op de thuismarkt: China en de Verenigde Staten. De activiteiten in Europa zullen op een lager pitje komen te staan.