Het werk in de autofabriek van VDL Nedcar, waar in opdracht van BMW voertuigen worden geproduceerd, is deels hervat, meldt een woordvoerder woensdag aan NU.nl. De fabriek draait echter nog niet op volle toeren. Pas in de tweede helft van mei wordt er mogelijk opgeschaald qua volume.

Op maandag en dinsdag zijn er instructiebijeenkomsten over de te nemen voorzorgsmaatregelen geweest voor de medewerkers. Dinsdag zijn ook de eerste auto's van de band gerold.

Normaal gesproken draaien wekelijks twee ploegen hun dienst. Dat is teruggebracht tot één ploeg, die bovendien geen volwaardige dienst draait. Volgende week gaat de tweede ploeg aan de slag.

Hoeveel mensen er aan het werk zijn en hoeveel er geproduceerd wordt, mag niet worden gecommuniceerd. Bovendien is het productieaantal afhankelijk van opdrachtgever BMW.

Bij VDL Nedcar worden ook MINI's gebouwd. (Foto: VDL/Bram Saeys)

Looproutes en gratis koffie

Volgens een woordvoerder beginnen de coronamaatregelen thuis. Werknemers moeten in werkkleding naar de fabriek komen, zodat ze zich niet hoeven omkleden. Bovendien is de suggestie om zoveel mogelijk te carpoolen komen te vervallen.

Ook zijn er speciale instructies voor het parkeren, om te kunnen voorkomen dat iedereen op dezelfde plek naar binnen moet. Daarvoor zijn tevens looproutes uitgezet en is binnen en buiten belijning voor eenrichtingsverkeer aangebracht.

Daarnaast is de koffie gratis en wordt er water uitgedeeld, zodat zo min mogelijk mensen samenkomen rond de koffieautomaten. Kantines en rookruimtes zijn gesloten. In plaats daarvan staan er zogeheten rooktenten op het terrein.

Extra maatregelen bij assemblagelijn

Op de fabrieksvloer staan extra wasbakken en zeep, terwijl er voor kantoormedewerkers persoonlijke hygiënekits zijn. Op die manier kunnen zij hun werkplek (of flexplek) schoonmaken en netjes achterlaten.

Hoewel de productielijn grotendeels geautomatiseerd en gerobotiseerd is, komt er bij de assemblage nog redelijk wat handwerk kijken. Voor assemblagemedewerkers is extra bescherming in de vorm van mondkapjes, handschoenen, brillen en schotten nodig, zodat ook hier voldoende afstand bewaard kan worden.

De fabriek, waar zo'n vijfduizend mensen werken, werd op 18 maart stilgelegd. (Foto: VDL/Bram Saeys)

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.