Doordat veel mensen thuiswerken en er daadoor minder gereden wordt, neemt het aantal autoschades af. Dat merken de schadeherstelbedrijven. Volgens branchevereniging FOCWA is er sprake van een omzetverlies van 50 procent.

Dat zegt FOCWA-woordvoerder Brecht Grieten in gesprek met AutoWeek op woensdag. "Maar liefst 78 procent van onze leden zien minder werk, dan moet je echt denken aan een omzetverlies van meer dan 50 procent, gemiddeld genomen".

De sector wordt extra hard geraakt omdat de afgelopen jaar fors is geïnvesteerd, om zo schadeherstelwerk aan steeds complexere moderne auto's te kunnen verrichten.

"We zitten al in een sector waar de marges niet heel groot zijn. Daardoor komt dit extra hard aan", aldus Grieten. Het ergste moet volgens de woordvoerder nog komen, aangezien schadeherstelbedrijven doorgaans twee tot drie weken vooruit plannen.

"Daardoor staan er deze week vaak nog wel wat werkzaamheden op de agenda, maar staat het volgende week leeg, zodat ze andere klussen moeten verzinnen, en dan begint het voor ons eigenlijk pas."

Verzekersingspremie terug

Ook verzekeraars Interpolis en Promovendum zien het aantal autoschade's afnemen. Laatstgenoemde informeerde op dinsdag zijn klanten dat de premie voor mei en juni daarom met 10 procent verlaagd wordt.

Het Verbond van Verzekeraars is van de daling van het aantal autoschade's op de hoogte, maar kan het nog niet met gegevens onderbouwen, aangezien deze doorgaans pas na een half jaar binnenkomen.

De organisatie vind het daarom weliswaar nog te vroeg om de premies te verlagen, maar zegt bij monde van een woordvoerder dat verzekeraars dat zelf moeten bepalen.

Kijk ook op AutoWeek.nl