In een poging inkomsten te genereren wil Ford in de Verenigde Staten op 14 april de productie van modellen met een hoge winstmarge hervatten, zo laat het bedrijf donderdag weten.

De eerste fabriek waar de productie hervat zal worden, is die in Dearborn in de staat Michigan. Daar mag op last van de gouverneur tot 13 april niet gewerkt worden als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Ford bouwt er de F-150-pick-uptruck, zijn meest succesvolle model.

Eerder had de Amerikaanse president Donald Trump de wens uitgesproken om de economie na Pasen (12 april) weer zoveel mogelijk draaiende te hebben. De autovakbond UAW heeft zijn zorgen over het besluit van Ford geuit.

Om geld te besparen maakt Ford daarnaast bekend dat driehonderd personeelsleden in de top van het bedrijf tot 50 procent van hun salaris zullen inleveren. De maatregel wordt op 1 mei van kracht en is voor een periode van vijf maanden. Daarmee moeten gedwongen ontslagen voorkomen worden.

Ford zit al langer in zwaar weer. Het is qua beurswaarde voorbijgestreefd door Tesla en de kredietwaardigheid van Ford werd op woensdag door Standard & Poor's verlaagd naar de junkstatus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.