De Europese productie van BMW, Daimler, Ford en Toyota ligt grotendeels stil vanwege het coronavirus. Volvo onderbreekt het werk alleen in Gent.

Het merk onderbreekt vanaf eind deze week de productie in Europa en Zuid-Afrika. De productie ligt tot in ieder geval 19 april stil. BMW verwacht dit jaar "aanzienlijk minder" winst te draaien.

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, legt ergens deze week de productielijnen stil. Het bedrijf zei niet wanneer de productie precies wordt onderbroken, maar wel dat de onderbreking in ieder geval twee weken duurt.

Ford stopt donderdag met de productie in Europa. Het bedrijf verwacht dat de productielijnen "enkele weken" zullen stilliggen. In Turkije zullen de productiecentra vooralsnog openblijven.

Toyota neemt het zekere voor het onzekere en sluit zijn Turkse fabrieken juist wel. Daarnaast wordt het werk onderbroken in Frankrijk, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.