Tal van autofabrikanten, waaronder Volkswagen, Ford en Renault-Nissan, hebben maandag nieuwe sluitingen van fabrieken aangekondigd vanwege het coronavirus.

Zo zal Volkswagen de productie tijdelijk stilleggen in Slowakije en de Verenigde Staten. In beide landen is de noodtoestand van kracht. In de VS geldt de sluiting vooralsnog alleen voor maandag. In Slowakije is de duur van de productiestop onbekend.

In Spanje leggen Ford, Renault-Nissan en Volkswagen-dochter Seat de productielijn stil.

Fiat Chrysler Automobiles, dat vorige week al een pauze inlaste, maakt op maandag bekend dat het tot 27 maart in heel Europa de productie zal stilleggen. Naast de Italiaanse vestigingen van het bedrijf gaat het om fabrieken in Servië en Polen.

PSA, moederbedrijf van Peugeot en Citroen, neemt een vergelijkbare stap en legt al zijn Europese productielocaties stil. De vestigingen blijven in ieder geval tot 27 maart gesloten. Renault bezint zich nog op maatregelen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.