Peugeot en olie- en gasbedrijf Total gaan samen twee fabrieken openen voor de productie van accupakketten voor elektrische auto's, zo laat Total-topman Patrick Pouyanne weten op donderdag.

De plannen, waar Peugeot en Total een joint venture voor hebben opgericht onder de naam Automotive Cell Company (ACC), wordt gesteund met Europees geld.

ACC krijgt 1,3 miljard euro van in de in totaal 3,2 miljard euro die de Europese Commissie voor dergelijke initiatieven heeft gereserveerd. Met het ACC-project is een totale investering van 5 miljard euro gemoeid, aldus Pouyanne.

De CEO van Total zegt dat ACC in 2030 genoeg accupakketten voor een miljoen elektrische auto's per jaar zal produceren, hetgeen in een marktaandeel van 10 tot 15 project moet resulteren.

ACC zal over maximaal vier jaar beginnen met de bouw van een fabriek in Frankrijk. Een tweede productiecentrum moet in Duitsland verrijzen. De batterijtechnologie is afkomstig van Saft, een dochteronderneming van Total.

Accupakketten voor elektrische auto's worden nu nog door een handjevol Aziatische bedrijven gemaakt, zoals LG Chem en Samsung uit Zuid-Korea, Panasonic uit Japan en het Chinese CATL.