Jeep en Suzuki hebben emissieregels geschonden met de Grand Cherokee en de Suzuki Vitara, concludeert de RDW donderdag. Na verloop van tijd bleek de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door de modellen vele malen hoger te zijn dan toegestaan.

Volgens de RDW was bij beide bedrijven sprake van een ongeoorloofde strategie voor de NOx-emissies. Dit werd aangestuurd door het systeem dat ook de motor aanstuurde.

Beide bedrijven hebben een software-update ontwikkeld om het probleem te verhelpen. In het geval van Suzuki bleek er geen verbetering te zijn. Het bedrijf moet dat alsnog doen. Lukt het Suzuki niet, dan start de RDW met een intrekkingsprocedure voor de Europese goedkeuring van het model.

De update die Jeep ontwikkelde, bleek wel te werken en RDW heeft besloten dat alle voertuigen van het model van Jeep in Europa voorzien moeten worden van de update door middel van een terugroepactie.

Nadat de dieselaffaire bij Volkswagen aan het licht kwam in september 2015, is de RDW gestart met een onderzoek naar dertig voertuigen waarvoor eerder goedkeuring was afgegeven. Na onderzoek en gesprekken besloot de RDW de Suzuki Vitara (Euro6b) en Jeep Grand Cherokee (Euro 5a) verder te onderzoeken.