De gemiddelde prijs van 1 liter benzine of diesel was in 2019 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Dat bevestigt UnitedConsumers dinsdag aan NU.nl na berichtgeving van BNR.

De gemiddelde prijs van benzine was 1,76 euro, en daarmee 11 cent hoger dan in 2015. Diesel kostte gemiddeld 1,45 euro, wat zelfs 15 cent meer is dan in 2015.

Accijnsverhogingen verklaren de prijsstijging voor een deel, maar ook de sterke dollar heeft effect. Dat laatste komt doordat olie op de internationale markt wordt verhandeld in dollars, waardoor de brandstofprijs met de valutakoers samenhangt. Ook de onrust in het Midden-Oosten brengt prijsstijgingen met zich mee, die structureel kunnen worden als de onrust uit de hand loopt.

In de eerste dagen van 2020 zijn de brandstofprijzen ook nog iets gestegen. Zo steeg de benzineprijs al met 4 eurocent per liter, waarvan een deel komt door de accijnsverhoging. Als dat deel niet wordt meegenomen, is de stijging 1,5 eurocent. Overigens noemt UnitedConsumers dat nog geen serieuze verandering.

Door het verder oplopen van de prijzen, is de kans volgens BNR groot dat het record van 2012 in 2020 wordt gebroken. Toen bedroeg de literprijs van benzine 1,895 euro.