Italiaanse belastingautoriteiten beschuldigen automaker Fiat ervan Chrysler te hebben ondergewaardeerd bij de overname in 2014. Zo hoopte het bedrijf belastingen te ontlopen. Uit stukken van de Italiaanse fiscus, die persbureau Bloomberg in handen heeft, zou blijken dat het concern Chrysler met 5,1 miljard euro zou hebben ondergewaardeerd.

Door de onderwaardering kan Fiat Chrysler (FCA) een naheffing verwachten die kan oplopen tot 1,5 miljard euro.

Het draait hierbij om de laatste fase van de overname door Fiat. Hierbij verkreeg de Italiaanse automaker een Nederlandse registratie en werd het bedrijf fiscaal als een Britse onderneming gezien. Omdat het concern activa van Italië naar een ander land verplaatste, diende het bedrijf zogeheten exitbelasting te betalen in Italië.

Volgens Bloomberg lag de vennootschapsbelasting op dat moment op 27,5 procent, waardoor de naheffing zou kunnen oplopen tot 1,5 miljard euro. In het laatste kwartaalbericht van Fiat Chrysler schreef het bedrijf al in onderhandeling te zijn over een "voorgestelde aanpassing van de belasting". Deze onderhandelingsperiode duurt zestig dagen en loopt nog tot eind december. Waarschijnlijk zal de naheffing na onderhandelingen lager uitvallen.

De naheffing komt voor FCA op een ongelukkig moment. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer is momenteel de fusie met automaker PSA, bekend van onder meer Peugeot en Citroën, aan het afronden. Met de fusie is zo'n 45 miljard euro gemoeid.

Het aandeel van FCA opende donderdagochtend lager op de beurs in Milaan. Omstreeks 9.55 uur stond het aandeel 1,06 procent lager op 13,23 euro.