De nieuwe cross-over van Mazda, de CX-30, heeft bij de botsproef van Euro NCAP een nagenoeg perfecte score voor de bescherming van volwassen inzittenden behaalt. De Mazda scoorde op dat onderdeel 99 procent volgens de Europese instantie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van crashtests.

Nog nooit behaalde een auto een dergelijk resultaat op dit testonderdeel. De BMW 3-Serie behaalde eerder dit jaar 97 procent. Naast de Mazda werden ook de nieuwe Mercedes-Benz GLB, de Ford Explorer en de Opel Corsa aan een crashtest onderworpen.

De GLB werd alweer de zesde Mercedes die dit jaar de maximale waardering van vijf sterren krijgt. Het model scoorde 92 procent voor de veiligheid van volwassen inzittenden en 82 procent voor die van kinderen.

De Ford scoorde gezien zijn afmetingen wat minder op het onderdeel voetgangersveiligheid (61 procent), maar haalde desondanks vijf sterren. De Corsa liep op een haar na hetzelfde resultaat mis, omdat de standaard veiligheidsuitrusting iets achterblijft.

Kijk ook op AutoWeek.nl