Japanse auto's zijn volgens een enquête van de Consumentenbond het betrouwbaarst. Toyota scoort onder de merken het best, terwijl de betrouwbaarheid van Seat als slechtste uit de bus komt. Met een Peugeot 308 van voor 2013 heb je de meeste kans op pech, zo meldt de bond op dinsdag.

De Consumentenbond vroeg ongeveer 10.000 eigenaren van een voertuig van maximaal tien jaar oud naar het aantal mankementen en hoe ernstig deze waren. De Peugeot 308 kreeg de laagste waardering, aangezien 10 procent van de bezitters het afgelopen jaar strandde. Daarnaast moest 29 procent van de eigenaren direct naar de garage.

Mede hierdoor eindigde Peugeot onderaan de lijst van betrouwbaarste merken. Alleen Skoda, Citroën en Seat presteerden nog minder. De lijst wordt aangevoerd door Toyota, Suzuki en Honda. De eveneens Japanse merken Mazda en Subaru maken de top vijf van de consumentenbond compleet.

De enige Europese fabrikanten in de top tien, die verder uit Mitsubishi en de Koreaanse merken Hyundai en Kia bestaat, zijn Mercedes-Benz en BMW. De meest gewaardeerde modellen zijn de Toyota Yaris en Hyundai i20.