Toyota heeft de nieuwe Yaris gepresenteerd. De compacte auto krijgt naast benzinemotoren ook weer een hybrideaandrijflijn, die echter compleet op de schop ging. Volgens de fabrikant is de auto er zowel krachtiger als zuiniger mee dan voorheen.

De aandrijflijn bestaat uit een driecilinderbenzinemotor van 1,5 liter, voortaan gekoppeld aan een lithium-ionaccu. Het vermogen van de elektromotor stijgt van 45 naar 59 kW en Toyota belooft dat de Yaris met deze aandrijflijn 30 procent zuiniger is dan zijn voorganger.

Daarnaast is de nieuwe Yaris leverbaar met een benzinemotor van 1,0 liter en een exemplaar met een inhoud van 1,5 liter. Specificaties van deze krachtbronnen zijn nog niet bekend.

Nieuwe Toyota heeft geheel nieuw dashboard

De Yaris is 4 centimeter lager en 5 centimeter breder dan het uitgaande model. De lagere en bredere koets moeten bijdragen aan een fijner rijgedrag. Om die reden is ook de stoel lager geplaatst. De bestuurder kijkt tegen een geheel nieuw dashboard aan, dat voorzien is van een digitaal instrumentarium en een scherm voor het infotainment.

Toyota levert de nieuwe Yaris standaard met een reeks aan rijhulp- en veiligheidssystemen, waaronder adaptieve cruisecontrol en rijstrookassistentie. Nieuw voor de klasse waarin de Yaris opereert, is een airbag tussen de voorstoelen, die moet voorkomen dat de inzittenden tegen elkaar aan geslingerd worden in geval van een aanrijding.

De nieuwe Toyota Yaris wordt volgend jaar zomer in Nederland verwacht. Prijzen zijn nog niet bekend.

Het nieuwe dashboard is voorzien van een digitaal instrumentarium en een scherm voor het infotainment. (Foto: Toyota)

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl