De advocaten van 98.000 Amerikaanse auto-eigenaren willen nog eens 26 miljoen dollar (23 miljoen euro) verhalen op Volkswagen, voor advocaat- en proceskosten, blijkt maandag uit gerechtelijke documenten. De kosten werden gemaakt tijdens het proces over sjoemeldiesels, waarin afgelopen vrijdag werd geschikt.

Volkswagen ging vrijdag na vijftien maanden onderhandelen akkoord met een schikking van 96,5 miljoen dollar voor de 98.000 autobezitters.

De mensen die nog altijd de Volkswagen-auto bezitten waar het om gaat, kunnen daarnaast nog aanspraak maken op een vergoeding van 518,50 tot 2.332,80 dollar.

De extra kosten die de advocaten nu nog op de automaker proberen te verhalen, staan los van de afgesproken schikking.

Volkswagen raakte in 2015 in opspraak, toen bleek dat het concern jarenlang had gesjoemeld bij het testen van dieselmotoren. De motoren waren voorzien van software waardoor die stukken zuiniger leken.

Het bedrijf heeft door het dieselschandaal inmiddels opgeteld al zo'n 30 miljard euro uitgegeven aan alle boetes en terugkoopacties.

In mei werd bekend dat Volkswagen nog eens 5,5 miljard euro opzij heeft gezet om mogelijk aankomende boetes en schikkingen van te kunnen betalen.