Autofabrikant Toyota verwacht dit jaar minder winst te maken. Het Japanse merk stelde eerder op vrijdag de winstvoorspelling voor het financiële jaar met 6 procent naar beneden bij.

Toyota gaat uit van een winst van 2,4 triljoen yen (zo'n 18 biljoen euro), terwijl de fabrikant eerder nog uitging van 2,55 triljoen yen. Analisten rekenden tot voor kort op ongeveer 2,61 triljoen yen winst aan het einde van het financiële jaar in maart 2020.

Volgens Toyota zal de verwachte wisselkoers van de yen ten opzichte van de dollar de jaarwinst drukken. Met de naar beneden bijgestelde winstverwachting worden de goede kwartaalcijfers overschaduwd.

Toyota noteerde een operationele winst van 741,9 miljard yen, een stijging van 8,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het merk beleefde daarmee zijn beste kwartaal sinds 2015.

Toyota doet het daarmee beter dan de concurrenten uit eigen land. Nissan maakte eind vorige maand bekend dat bijna 98,5 procent van de winst was verdampt. Bij Mazda viel de operationele kwartaalwinst 79 procent lager uit, zo werd vrijdag bekend. Honda hield met een winstdaling van 16 procent de schade relatief beperkt.