Consumenten hebben nog weinig vertrouwen in zelfrijdende auto's en het delen van de openbare weg met autonome voertuigen, zo meldt het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power.

Uit een enquête onder meer dan 5.000 deelnemers wordt het vertrouwen van het Amerikaanse publiek in zelfrijdende auto's gescoord op 36 uit 100.

De houding jegens autonome voertuigen wordt voor 71 procent bepaald door zorgen over betrouwbaarheid en mogelijke storingen. Ook het gevaar van hacken en aansprakelijkheid bij een aanrijding met een zelfrijdende auto baart het publiek zorgen.

Daar staat tegenover dat de respondenten niet negatief tegenover het fenomeen autonoom rijden staan. Ruim drie kwart van de ondervraagden vindt de zelfrijdende auto een positieve ontwikkeling.

Elektrische voertuigen worden met een vertrouwensscore van 55 uit 100 meer omarmd. Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat ze de betere betrouwbaarheid en de eenvoudig te beheersen kosten van gebruik waarderen.

De beschikbaarheid van laadpalen wordt nog altijd als een obstakel gezien. Bovendien is 74 procent van de ondervraagden niet bereid langer dan een half uur te moeten laden. Van het aantal deelnemers dat al elektrisch rijdt, geeft 75 procent aan dat ook de volgende auto een elektrische wordt.