Volkswagen en Ford gaan hun samenwerking uitdiepen. De twee autoconcerns zullen zich concentreren op autonoom rijden en elektrische auto's, zo laten ze vrijdag weten.

Als onderdeel van de plannen investeert Volkswagen 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro) in Argo AI, een firma die technologie voor zelfrijdende voertuigen ontwikkelt. Eerder investeerde Ford al bijna 900 miljoen euro in het techbedrijf.

Het gezamenlijke doel is het ontwikkelen van wat de fabrikanten simpelweg het Self-Driving System (SDS) noemen. Dat systeem moet in zowel de toekomstige modellen van Ford als van Volkswagens een grote rol gaan spelen. Die modellen worden geheel eigen producten, benadrukken de twee fabrikanten.

Daarnaast gaat Ford gebruikmaken van het MEB-platform voor elektrische auto's van Volkswagen. De langverwachte Volkswagen ID.3 maakt eveneens gebruik van dit platform. Het Duitse merk had al eerder aangegeven dit platform te willen delen.

De eerste elektrische Ford op Volkswagen-basis moet in 2023 in Keulen van de band rollen. De Amerikanen willen minimaal 600.000 MEB-voertuigen afleveren.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl