De Duitse autogiganten BMW en Daimler gaan samen technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelen. Zeker twaalfhonderd technici van de autofabrikanten gaan hieraan werken, maken de bedrijven donderdag bekend. De samenwerking wordt gezien als manier om de kosten te drukken voor beide partijen.

De samenwerking tussen de twee grote autofabrikanten is gericht op rij-assistentiesystemen, geautomatiseerd snelwegrijden en automatisch inparkeren.

Daimler en BMW verwachten dat de technologie vanaf 2024 massaal in auto's zal worden geïmplementeerd.

De bedrijven gaan samenwerken om de hoge kosten te kunnen behappen. Eerder dit jaar gaven beide bedrijven een winstwaarschuwing af. De Duitse autobedrijven hebben te maken met teruglopende omzetten en hogere kosten door internationale handelsconflicten en strengere uitstooteisen.

De grootste automaker van Europa, Volkswagen, gaat op dit gebied ook met een andere automaker samenwerken. Het bedrijf is met de Amerikaanse automaker Ford in vergevorderde onderhandelingen over de ontwikkeling van zelfrijdende en elektrische auto's. De Duitse zakenkrant Handelsblatt schreef onlangs dat deze deal waarschijnlijk op 11 juli beklonken wordt.