Audi heeft maandag de nieuwe S-variant van de vierde generatie A8 gepresenteerd, die is voorzien van een 4,0-liter V8 TFSI biturbo.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl

De V8-biturbo heeft mild-hybrid-technologie en levert 571 pk (420 kW) en 800 Nm koppel. Het 48V-hybridesysteem en de extra lithium-ionbatterij moeten samen met cylinder-on-demand-cilinderuitschakeling voor een lager verbruik moet zorgen.

Standaard krijgt de S8 een onderstel met actieve demping, dat door middel van een camera de weg vooruit analyseert en de demping daar 'voorspellend' op aanpast. In combinatie met de adaptieve luchtvering kunnen elektromechanische actuators de wielen onafhankelijk van elkaar doen uitslaan of inveren, waarmee hellen en duiken wordt beperkt.

Ook stilstaand worden de mogelijkheden van deze hardware benut. Wanneer de deurgrepen worden aangeraakt, komt de auto maximaal 5 centimeter omhoog om de instap te vergemakkelijken.

Vierwielbesturing

Dynamische vierwielbesturing maakt de S8 op lage snelheden wendbaarder en op tempo stabieler. Een sportdifferentieel zorgt voor optimale verdeling van de krachten over de vier wielen. Deze zaken zijn standaard op de S8.

Voor het oog biedt de S8 allerlei optische accenten, zowel vanbinnen als vanbuiten, die uitsluitend zijn voorbehouden aan de S. HD-matrix-ledkoplampen met laser en oled-achterlichten behoren tot de opties. Het digitale klokkencluster kent een speciaal S Performance-scherm.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl