Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft het bod van 35 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) om met Renault te fuseren woensdag ingetrokken. FCA geeft "politieke omstandigheden" de schuld van de mislukte deal. De samenvoeging had van het gefuseerde bedrijf de op twee na grootste autofabrikant ter wereld gemaakt.

Een bron bij de Franse autofabrikant zei dat FCA zich terugtrok nadat het bestuur van Renault de beslissing over de deal wilde uitstellen. De Franse staat zou om uitstel hebben gevraagd.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, laat donderdag weten dat de Franse staat, die met een belang van 15 procent de grootste aandeelhouder van Renault is, de instemming van Nissan wilde afwachten. Nissan en Renault zijn onafhankelijke partners in een alliantie.

Aan drie van de vier voorwaarden voor de fusie was al wel voldaan, maar de goedkeuring van Nissan bleef achter, aldus Le Maire.

Analisten waarschuwden al voor fusie

FCA, Renault en de Franse staat leken aanvankelijk flink op weg om de samenwerking aan te gaan. Frankrijk was ingenomen met de deal, op voorwaarde dat de binnenlandse arbeidsplaatsen bij Renault werden gegarandeerd. Analisten waarschuwden echter al voor complicaties en vooral voor de rol van de Franse staat en potentiële tegenstand van politici.

Inmiddels heeft de Franse minister van Begroting, Gérald Darmanin, gezegd dat de deal tussen FCA en Renault nog niet als verloren beschouwd moet worden. Mogelijk zouden de gesprekken in de toekomst weer op gang kunnen komen, zegt hij donderdag.