De volledig elektrische auto wordt de meest waardevaste tweedehands auto, voorspelt het economisch bureau van ING woensdag. De vraag naar deze vervoersmiddelen zal het aanbod namelijk overstijgen, verwachten de economen.

In 2020 bestaat volgens ING 12,5 procent van de nieuwverkoop uit elektrische wagens. Nu de nieuwverkoop van deze auto's stijgt, zal ook de tweedehandsverkoop gaan toenemen. In 2025 zou de elektrische tweedehands auto daarmee het meest gewild zijn onder een kwart van de mensen die naar een gebruikte wagen zoeken.

Elektrische auto's zouden daarmee beter hun waarde behouden dan benzine- en dieselmodellen. Waar benzinemodellen na vijf jaar nog 35 tot 42,5 procent van hun nieuwwaarde behouden, en dieselwagens 27,5 tot 35 procent, zou dit voor elektrische auto's maar liefst 40 tot 47,5 procent zijn.

De toegenomen actieradius van de vervoersmiddelen zou daarbij helpen. "Er komen steeds meer volledig elektrische auto's met een actieradius van zo'n 400 kilometer. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto's met zo'n actieradius ook over vijf jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn", aldus sectoreconoom Max Erich.

Ook de mogelijkheid om sneller op te laden zou aan de populariteit bijdragen. Dalende batterijkosten, lage gebruikskosten en een lage bijtelling voor leaserijders maken de auto's ook interessanter. Het comfort en de milieuvriendelijkheid zouden daarnaast veel mensen aantrekken.