De Japanse automaker Nissan is niet tegen de megafusie tussen autofabrikanten Fiat Chrysler en Renault, schrijft het Japanse zakenblad Nikkei woensdag op basis van bronnen rond Nissan.

Het Japanse zakenblad schrijft dit naar aanleiding van een bijeenkomst van de alliantie Renault-Mitsubishi-Nissan, waarbij vertegenwoordigers van Renault Nissan-vertegenwoordigers vroegen om met de volgende stap in de onderhandelingen in te stemmen, schrijft Nikkei.

Een bron die aanwezig was bij de ontmoeting van de alliantie zei dat Nissan "niet tegen" een potentiële fusie zou zijn, maar dat de automaker nog geen groen licht voor verdere onderhandelingen wilde geven. "Er zijn nog veel dingen om over te discussiëren", aldus de bron. Nissan heeft momenteel 15 procent van de aandelen van Renault in handen, maar is vooralsnog niet betrokken geweest bij de fusiegesprekken.

Als de vier automakers (inclusief Mitsubishi) fuseren, ontstaat er een autobedrijf dat jaarlijks vijftien miljoen auto's verkoopt. Een fusie zou leiden tot lagere aanbestedingskosten voor alliantiepartners Mitsubishi en Nissan, maar zou ook de machtspositie van de Japanse automakers in een nieuwe alliantie verkleinen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat de Japanse automerken meewerken aan een fusie.

Woensdagochtend zei Hiroto Saikawa, president en CEO van Nissan, al dat hij wilde zien welke voordelen er voor de huidige alliantiepartners zijn bij een mogelijke fusie. "Daarna ga ik kijken wat voor impact een fusie zou hebben voor Nissan."