FRANKFURT - De Chinese autofabrikanten komen er aan. Op de tweejaarlijkse autotentoonstelling IAA in Frankfurt tonen deze week drie van de naar schatting honderd Chinese autofabrikanten voor het eerst hun producten in Europa.

Na de Chinezen zullen de Indiase autofabrikanten snel volgen. De producenten Tata Motors en Maruti willen hun op verouderde Japanse modellen gebaseerde auto's binnen twee jaar voor rond de 5000 dollar op de Europese markt brengen.

Import

Het Duitse onderzoeksbureau B&D Forecast voorspelt dat in 2010 ten minste 220.000 auto's uit China en India in West-Europa verkocht zullen worden. In 2015 zullen dat er naar verwachting al 750.000 zijn.

Middenklassers

Op de IAA (Internationale Automobil Ausstellung) tonen de Chinese fabrikanten Jiang Ling, Geely en Brilliance, middenklassers in het formaat van de Volkwagen Passat. Export naar Europa staat al vast. De Brilliance Zhonghua is nu al in Duitsland te koop voor prijzen die vergelijkbaar zijn met de Volkswagen Golf.

Wereldpremière

De IAA in Frankfurt wordt door de belangrijkste fabrikanten benut om nieuwe producten te lanceren. Ongeveer duizend bedrijven uit de autobranche uit 44 landen tonen hier hun laatste nieuws. Zo'n tachtig nieuwe modellen beleven hier hun wereldpremière.

De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 15 tot en met 25 september. Er worden circa 1 miljoen bezoekers verwacht.