Ford ontslaat zevenduizend betaalde krachten, wat neerkomt op 10 procent van het kantoorpersoneelsbestand. Dat liet CEO Jim Hackett maandag via een mail weten aan het personeel, schrijft The Wall Street Journal. Het zou de automaker jaarlijks 600 miljoen dollar (ruim 537 miljoen euro) aan kosten schelen.

Van de ontslagen mensen komen achthonderd personeelsleden uit de Verenigde Staten. Hackett liet personeel weten dat sommige ontslagen al hebben plaatsgevonden, en dat bepaalde personeelsleden die werden uitgekocht ook onder de ingreep vallen. In augustus moeten alle ontslagen rond zijn.

De ontslagronde maakt deel uit van het bredere plan om het automerk nieuw leven in te blazen. Het meerjarenplan om Ford te herstructureren moet het bedrijf in totaal zo'n 11 miljard dollar opleveren.

In het najaar van 2018 berichtte Ford over de plannen en werden ook de bezuinigingen op het personeelsbestand benoemd. Toen Hackett in 2017 aan het roer kwam, liet hij weten het autobedrijf flexibeler te willen maken, zodat het zich in de veranderende automarkt kan handhaven.