Volkswagen heeft ongeveer 1 miljard euro opzijgezet voor de afhandeling van mogelijke rechtszaken rondom het dieselschandaal. Mede hierdoor viel de kwartaalwinst 7 procent lager uit vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Volkswagen noteerde over het afgelopen kwartaal 3,9 miljard euro aan inkomsten voor belastingen. Vorig jaar was dat nog 4,2 miljard euro. Het bedrijf zei niet welke juridische risico's het precies verwacht.

De verkoop van de Volkswagen Groep, bestaande uit Audi, Bentley, MAN, Porsche, Scania, Seat, Skoda en Volkswagen, kwam uit op 2,6 miljoen voertuigen, een daling van 2,8 procent.

Bij Audi, Skoda, Volkswagen en Porsche daalde de operationele winst, bij Porsche zelfs met 11,6 procent. Bentley klom daarentegen uit de rode cijfers en zette een verlies van 44 miljoen euro om in een winst van 49 miljoen euro.

Volkswagen rekent op een lastig 2019, onder meer door de verslechterende wereldeconomie, de toegenomen concurrentie en de nieuwe meetmethode voor uitstoot en verbruik.