In de maand april zijn in Nederland 33.149 nieuwe personenwagens geregistreerd, een daling van 2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In maart lag de verkoop nog 6,6 procent onder het niveau van 2018, blijkt woensdag uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en gegevensprovider RDC.

Desalniettemin blijven de brancheverenigingen het belang van aanpassingen aan de bpm-tabel onderstrepen. Door een aangepaste meetmethode worden dezelfde auto's nu zwaarder belast, waardoor de verkoop onder druk staat.

"De bpm-stijgingen bedragen voor compacte auto's en middenklasse-auto's op benzine gemiddeld zo'n 800 euro en voor populaire dieselauto's zelfs 2.000 euro", zo stellen BOVAG en RAI Vereniging.

BMW deed vorige maand dankzij de introductie van de nieuwe 3-Serie goede zaken in Nederland. Het merk eindigde daardoor achter Volkswagen en Peugeot op de derde plek. Ford en Renault maken de top vijf compleet.

De Volkswagen Polo was in april het populairste model, gevolgd door de Ford Focus, Kia Niro, Peugeot 108 en Kia Picanto.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl