De Tesla Model S en Model X krijgen een nieuwe aandrijflijn, waardoor de actieradius met 10 procent toeneemt. Daarnaast keren de Standard Range-versies terug, die voorheen als 75D in de prijslijst stonden.

De vernieuwde Tesla Model S Long Range komt volgens de meetmethode van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) nu 595 kilometer ver, terwijl de Model X maximaal 523 kilometer moet halen.

De EPA-norm is strenger en realistischer dan de Europese meetmethode, waardoor de opgegeven actieradius voor de Europese markt waarschijnlijk hoger uit zal vallen. Ter vergelijking: de Model 3 Long Range AWD heeft een EPA-bereik van 523 kilometer, terwijl de Europese opgave 560 kilometer is.

Het extra rijbereik is volgens Tesla gerealiseerd door de elektromotor efficiënter te maken, om zo het energieverbruik omlaag te brengen.

Standard Range-versie keert terug

De Standard Range-uitvoeringen van de Model S en Model X keren na een afwezigheid van een aantal weken terug in het aanbod. De Tesla Model S Standard Range kost 82.400 euro en heeft een opgegeven rijbereik van 450 kilometer. De Model X Standard Range, voorheen bekend als 75D, haalt 375 kilometer en kost 87.100 euro.

Ander nieuws is dat de Model S en Model X voortaan tot 200 kW kunnen snelladen, al is daarvoor wel een nieuwe V3-Supercharger nodig. Bovendien is het onderstel van de auto's aangepast. Nieuwe adaptieve dempers moeten de Tesla's niet alleen comfortabeler maken, maar de Model S en Model X op snelheid ook kunnen verlagen. Hierdoor wordt de luchtweerstand en daarmee het energieverbruik lager.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl