Toyota maakte onlangs bekend veel van zijn hybridetechniekpatenten vrij te geven. Volgens het merk zijn er sindsdien meer dan vijftig verzoeken tot samenwerking binnengekomen.

Dat heeft het hoofd van de elektrische tak van Toyota tegenover Reuters verklaard. Volgens Shigeki Terashi wordt het door samenwerking mogelijk de benodigde investeringen in onderdelen voor hybride en elektrische voertuigen met de helft te verminderen.

De genoemde patenten zijn over een periode van twintig jaar aan Toyota toegekend en hebben betrekking op onder meer elektromotoren, Power Control Units (PCU's) en laadtechnologie. Behalve de 23.740 patenten is Toyota ook bereid om technische ondersteuning te verlenen, zij het tegen een vergoeding. De stap moet wat Terashi betreft dus ook een nieuwe bron van inkomsten vormen.

Toyota wil in 2030 ongeveer 5,5 miljoen geëlektrificeerde voertuigen op jaarbasis verkopen. Terashi zegt dat dit aantal mogelijk al in 2025 gehaald kan wordt.

Subaru maakt voor zijn plug-inhybride Crosstrek SUV, die niet in Europa geleverd wordt, gebruik van techniek van Toyota. Ook Suzuki gaat Toyota's hybridetechniek toepassen.