De winst van Europese automakers zal ruim 7 miljard euro lager uitkomen, omdat ze moeten voldoen aan strengere uitstootregels van de Europese Unie. Dat schrijft de Zwitserse bank UBS in een rapport dat in handen van Financial Times is.

De EU heeft bepaald dat nieuwe auto's in 2021 nog 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Volgens analisten van UBS betekent dit dat de automakers de uitstoot met een vijfde moeten beperken.

De uitstoot van auto's neemt momenteel juist toe, omdat er steeds minder met diesel gereden wordt. Dieselmotoren stoten minder CO2 uit dan benzinemotoren.

Volgens UBS-analist Patrick Hummel zitten alle Europese automakers momenteel nog boven de nieuw gestelde norm van CO2-uitstoot per kilometer. Om toch aan de norm te voldoen, zal de totale winst van de automakers 7,4 miljard euro lager liggen. Vooral de Franse automaker Peugeot zal een flinke klap te verwerken krijgen.

Volgens UBS kan het Franse concern een kwart van de winst kwijtraken, omdat het sterk op de Europese markt leunt. Fiat Chrysler levert een vijfde van de winst in en Volkswagen en Renault spelen respectievelijk 13 procent en 10 procent kwijt, verwachten de analisten van UBS.