Franse automaker Renault wil de fusiegesprekken met het Japanse Nissan voortzetten binnen een jaar, en wil daarna vervolgens het liefst gezamenlijk Fiat Chrysler aankopen. Dat zeggen bronnen woensdag tegen zakenkrant Financial Times (FT).

De fusie zou een stap dichterbij zijn nu er een nieuw bestuur heeft plaatsgenomen voor de alliantie die al bestond tussen Renault en Nissan.

Zowel de Fransen als de Japanners hebben in het openbaar gezegd dat ze die alliantie willen laten slagen voordat ze tot de daadwerkelijke fusie overgaan, maar ingewijden zeggen dat er binnenskamers al serieus plannen worden gemaakt voor het samengaan.

De plannen voor de fusie en de aankoop van een ander bedrijf zouden het begin van een nieuwe strategie van Renault markeren, sinds afgelopen november algemeen directeur Carlos Ghosn werd gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag. Volgend op de aankoop van Fiat zou het bedrijf nog andere automakers willen aankopen, om zo de wereldwijde concurrentiestrijd met partijen als Volkswagen en Toyota aan te gaan.

Fiat Chrysler, een Italiaans-Amerikaans bedrijf, bracht eerder al naar buiten dat ze openstaan voor een fusie met een andere partij. Hiervoor toonde PSA group, van Peugeot Citroën, toen al interesse.