Ferrari heeft in opdracht van een verzamelaar een speciaal model op basis van de 488 GT3 raceauto gebouwd. De klant had het merk gevraagd de Ferrari 330 P3, P4 en de Dino 206 S uit de jaren zestig als uitgangspunt te nemen.

Ferrari bouwt wel vaker speciale auto's in opdracht van gefortuneerde klanten, maar nog nooit duurde een project zo lang. Al in 2015 werd er begonnen met de P80/C, die in tegenstelling tot andere projecten niet op een productiemodel gebaseerd is, maar een raceauto als donorwagen heeft.

Het aerodynamicapakket van de P80/C is ook van de 488 GT3 raceauto afgeleid, maar doordat het speciale exemplaar niet aan regelgeving van een raceklasse is gebonden, kon het een en ander verbeterd worden. Volgens Ferrari snijdt de P80/C 5 procent beter door de lucht dan de donorauto.

Om de neerwaartse druk te verbeteren, monteert Ferrari een zogeheten T-wing boven het achterruitje. Vergelijkbare vleugels zaten in 2017 ook op de Formule 1-wagens van het merk. De P80/C is niet gehomologeerd voor gebruik op de openbare weg. De auto zal dus alleen op circuits te zien zijn. Ferrari heeft geen technische specificaties van het model vrijgegeven.

Kijk ook op AutoWeek.nl