Autobedrijf Fiat Chrysler gaat in de Verenigde Staten 862.520 voertuigen terugroepen, omdat die niet aan de emissiestandaarden voldoen, maakt het Amerikaanse federale milieuagentschap EPA woensdag bekend.

De terugroepactie draait onder meer om de Chrysler 200-serie die tussen 2011 en 2014 is geproduceerd. Van automerk Jeep worden auto's uit de Compass- en Patriot-series teruggeroepen. Het gaat om wagens die tussen 2011 en 2016 zijn gemaakt. Ook worden enkele Dodge-modellen teruggeroepen.

Het probleem werd zelf door de Italiaans-Amerikaanse automaker ontdekt en gemeld bij het agentschap. "Vorige maand zijn we begonnen met het benaderen van klanten vanwege de benodigde reparaties. Deze nemen wij uiteraard zelf voor onze rekening", stelt Fiat Chrysler in een persverklaring.

Vanwege de omvang van de terugroepactie mogen de auto's nog gewoon de weg op. Het terugroepen zal in fases gebeuren, omdat er nog onvoldoende vervangende onderdelen zijn.

Het zijn niet de eerste problemen omtrent de uitstoot van de auto's van de autofabrikant. In januari trof Fiat Chrysler al een schikking met de Amerikaanse overheid en de staat Californië vanwege het gebruik van zogeheten sjoemelsoftware.

Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf betaalde toen zo'n 800 miljoen dollar (ongeveer 707 miljoen euro).