Carlos Ghosn, de voormalige topman van Nissan, heeft toestemming gevraagd aan een rechtbank in Tokio om een bestuursvergadering van het autoconcern bij te wonen. Die heeft zijn verzoek echter afgewezen.

De vergadering vindt volgende week plaats. Ghosn zou daar voor het eerst weer zijn oud-collega’s gaan ontmoeten, die hij er vorige maand van heeft beschuldigd hem te hebben verraden.

De Nissan-bestuurders zouden zich tegen eerdere afspraken over verdere samenwerking tussen Renault, Nissan en Mitsubishi hebben gekeerd.

Ghosn is vorige week op borgtocht vrijgekomen. Daarvoor moest hij 1 miljard yen betalen (zo'n 8 miljoen euro), beloven dat hij Japan niet verlaat en videobewaking toestaan.

Ruim drie maanden in Japanse cel

De voormalige CEO heeft daarvoor ruim drie maanden vastgezeten in een Japanse cel op verdenking van fraude. Eerdere verzoeken om een vrijlating op borgtocht leverden niets op, tot hij vorige week dan toch de cel mocht verlaten.

Ghosn zou ongepaste betalingen ter waarde van 7,8 miljoen euro uit de samenwerking met alliantiepartner Mitsubishi hebben gekregen.

Als Ghosn schuldig wordt bevonden, staat hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar te wachten. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen.