De volledig elektrische Jaguar I-Pace is aan de vooravond van de Autosalon van Genève uitgeroepen tot Auto van het Jaar. De Jaguar lost daarmee de Volvo XC40 af, die vorig jaar de titel kreeg.

De Jaguar I-Pace is na de Nissan Leaf in 2011 het tweede elektrische model dat de Auto van het Jaar-verkiezing wint.

De I-Pace won na een tweede stemronde, aangezien de Jaguar in eerste instantie met 250 punten gelijkstond met de Alpine A110. Het grotere aantal eerste plaatsen gaf uiteindelijk de doorslag. De Kia Ceed eindigde met 247 punten op plaats drie.

De winst van de Jaguar is bijzonder, aangezien de prijs doorgaans aan meer betaalbare modellen wordt toegekend. Tot de winnaars uit het verleden behoren auto’s als de Fiat Punto, de Ford Focus de Volkswagen Passat.

De drie Nederlandse juryleden zijn Gert Wisse, redacteur bij het autoportaal van de ANWB, journalist Ton Roks en Jaco Bijlsma namens De Telegraaf en AutoVisie, het tijdschrift dat medeoprichter van de verkiezing is.

De finalisten zijn niet alleen beoordeeld op hun rijeigenschappen, gebruiksgemak en veiligheidsniveau, maar ook op prestaties, verbruik, design en comfort. Daarnaast is er speciale aandacht voor technische innovatie en prijs-kwaliteitverhouding.

De Auto van het Jaar-verkiezing wordt sinds 1964 georganiseerd. Tot op heden zijn het vooral Franse en Italiaanse auto's geweest die tot winnaar zijn gekroond. Fiat sleepte met negen stuks de meeste titels binnen de afgelopen 56 jaar. Renault en Peugeot wonnen elk vijf titels, hetzelfde geldt voor Ford en Opel.