Autofabrikanten maken steeds vaker gebruik van motoren met een zo klein mogelijke cilinderinhoud. Voor de benodigde prestaties wordt een turbo gemonteerd. Met deze zogeheten downsizeblokken is er meer kans op problemen, is de conclusie een drietal revisiespecialisten in gesprek met het digitale vakblad AMT.

Zo maken merken als Ford en Volkswagen gebruik van een driecilinderbenzinemotor van 1,0 liter voor relatief grote auto's.

De problemen worden in het algemeen veroorzaakt door onderdelen die te licht zijn uitgevoerd, een hoge belasting van die onderdelen door een zo efficiënt mogelijke loop en het feit dat autofabrikanten onder druk van milieuwetgeving niet meer de tijd hebben om nieuwe technieken voldoende te testen.

Nieuwe oplossingen worden daardoor te vroeg op de markt gebracht en er is nauwelijks tijd om gemaakte ontwerpfouten te herstellen.

Ook distributiekettingen worden vaak te licht uitgevoerd, een probleem dat met name bestuurders van Volkswagen, PSA en BMW zullen herkennen.

Korte ritjes zijn aanslag op de techniek

Turbo's zijn evenmin gevrijwaard van problemen, stellen de experts. De populaire componenten zijn volgens hen op zichzelf zeer robuuste onderdelen, maar kunnen door slechte smering alsnog vastlopen.

Die slechte smering wordt dan veroorzaakt door (te) korte stadsritten, de bijbehorende lage olietemperaturen en onderhoudsintervallen die door fabrikanten zo veel mogelijk worden opgerekt.

Die korte ritten kunnen daarnaast zorgen voor interne vervuiling, wat weer verstopte EGR-kleppen en andere problemen met zich mee kan brengen. Start-stopsystemen vormen een weinig ideale combinatie met turbo's, maar leveren ook lagerslijtage op, omdat er bij het herstarten even geen smering is.

Tips hebben de ondervraagde revisiespecialisten ook. Zo zou het met name bij Volkswagen-motoren raadzaam zijn om de bougies eerder te vervangen dan de fabrikant adviseert, omdat daarmee de bobines worden gespaard.

Ook het in de gaten houden van het oliepeil en het tijdig vervangen van het brandstoffilter kan helpen, net als zoals gezegd het voorkomen van korte ritten en wellicht het minder of slimmer inzetten van het start-stopsysteem.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl