Een groot aantal automobilisten reist met zomerbanden onder de auto af naar de wintersportbestemming. Daarnaast worden sneeuwkettingen nog te vaak thuisgelaten.

Dat constateert BOVAG, dat door markteffect een onderzoek heeft laten uitvoeren onder 1.002 wintersporters. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan niet volledig voorbereid op reis te gaan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan ieder jaar ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Zo’n 85 procent pakt de auto. Van de ondervraagden geeft 6 procent aan met zomerbanden op reis te gaan, wat op basis van de CBS-getallen neerkomt op ongeveer 50.000 mensen.

Controleer de banden ruim voor vertrek

Van de groep die winterbanden of vierseizoenenbanden heeft gemonteerd zegt 33 procent niet te weten of deze banden voorzien zijn van het sneeuwvlokjessymbool. Banden met deze aanduiding zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden.

Een nog grotere groep, 53 procent om precies te zijn, geeft aan niet te weten of de banden voorzien zijn van de aanduiding M+S, wat voor 'mud and snow' staat. De BOVAG roept wintersporters dan ook op hun banden niet alleen op de markeringen te controleren, maar ook op profieldiepte. In veel Alpenlanden is een minimale profieldiepte van 4 millimeter vereist.

Wintersporters riskeren boete van 5.000 euro

Daarnaast constateert de BOVAG dat één op de zeven Nederlanders zonder sneeuwkettingen op pad gaat. Van de groep die ze wel in de achterbak heeft liggen, kan 21 procent niet met zekerheid zeggen of de sneeuwkettingen de juiste maat hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dan 28 procent niet eerder heeft geoefend met het omleggen van sneeuwkettingen.

Daarmee riskeren ongeveer 300.000 vakantiegangers boetes tot 5.000 euro. Dat bedrag geldt in Oostenrijk voor het niet omleggen van sneeuwkettingen in een gebied waar dat verplicht is. Deze gebieden zijn veelal gemarkeerd met een blauw bord.

Tevens staat er een boete van maximaal 5.000 euro voor het in gevaar brengen van het andere verkeer, bijvoorbeeld door op zomerbanden te rijden.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl